نرخ بازگشت سرمایه (ROI) چیست؟ + آموزش نحوه محاسبه
زمان مطالعه: ۵ دقیقه


- نرخ بازگشت سرمایه (ROI) چیست؟
- مزایا و ویژگیهای محاسبه نرخ بازگشت سرمایه ROI
- معایب نرخ بازگشت سرمایه ROI
- نرخ بازگشت سرمایه چگونه محاسبه میشود؟
- چگونه نرخ بازگشت سرمایه را بهبود دهیم؟
- 1. افزایش آگاهی از برند
- 2. کاهش مخارج
- 3. افزایش فروش
- 4. بهبود بهرهوری و کارایی
- 5. کاربردهای نرخ بازگشت سرمایه
- چگونه نرخ بازگشت سرمایه را تحلیل کنیم؟
- کلام آخر
قبل از هرگونه سرمایهگذاری باید به مقدار سودی که قرار است از آن سرمایهگذاری به دست بیاید توجه کرد زیرا هدف از هر سرمایهگذاریای رسیدن به سود است. این سود ممکن است در یک سرمایهگذاری مالی باشد و در یک سرمایهگذاری جهت برندسازی و معرفی کسبوکار به افراد جدید باشد که این مورد هم در انتها به فروش و سود مالی میرسد. به سودی که از هر سرمایهگذاری به دست میآید نرخ بازگشت سرمایه میگویند که در ادامه قصد داریم آن را مورد بررسی قرار دهیم.
#نرخ بازگشت سرمایه (ROI) چیست؟
نرخ بازگشت سرمایه یا Return On Investment که اختصارا به آن ROI میگویند یک شاخص کلیدی برای ارزیابی عملکرد و مقیاس مالی است. این شاخص به منظور محاسبه سود احتمالی بعد از سرمایهگذاری به کار گرفته میشود. سرمایهگذاران میتوانند با استفاده از این شاخص میزان سود یک سرمایهگذاری را نسبت به سرمایهی گذاشته شده به دست بیاورند. به عبارتی دیگر نرخ بازگشت سرمایه یعنی نسبت سود به دست آمده به مقدار سرمایهای که پرداخت شده است.
نرخ بازگشت سرمایه یا ROI یکی از معیارهای اصلی برای سرمایهگذاری است و حتما باید آن را جدی گرفت و قبل از پرداخت هزینه مقدار سود را محاسبه کرد. در غیر اینصورت ممکن است سرمایهی شما به خطر بیافتد.
#مزایا و ویژگیهای محاسبه نرخ بازگشت سرمایه ROI
این شاخص قابلیت تحلیل مقایسهای دارد و میتوانید روی بازدهی سرمایهگذاری مقایسههای زیادی انجام دهید.
با استفاده از شاخص نرخ بازگشت سرمایه میتوانید مقدار سودی که قرار است دریافت کنید را محاسبه کنید.
محاسبه نرخ بازگشت تبدیل آسان است و با استفاده از فرمول و ارقام سرمایهگذاری و سود دریافتی قابل محاسبه است.
#معایب نرخ بازگشت سرمایه ROI
در محاسبه نرخ بازگشت سرمایه قابلیت نشان دادن درصد ریسک را ندارد در صورتی که اکثر سرمایهگذاریها با ریسک همراه هستند.
این شاخص فقط جهت محاسبه سود مالی استفاده میشود رد صورتی که سودها ممکن است مالی نباشند و ارزشهای دیگری داشته باشند.
با وارد کردن حتی یک عدد اشتباه در این فرمول ممکن است به اعداد عجیبی برسید و گمراه شوید.
#نرخ بازگشت سرمایه چگونه محاسبه میشود؟
نرخ بازگشت سرمایه یا ROI را به دو روش میتوان محاسبه کرد که در ادامه این دو روش را با شما به اشتراک میگذاریم.
#1. روش اول
100*(کل هزینه سرمایه-سود خالص به دست آمده)\کل مبلغ سرمایه گذاری=نرخ بازگشت سرمایهگذاری
#2. روش دوم
100*(سود خالص به دست آمده\کل مبلغ سرمایه)=نرخ بازگشت سرمایهگذاری
#چگونه نرخ بازگشت سرمایه را بهبود دهیم؟
#1. افزایش آگاهی از برند
برای اینکه بتوانید نرخ بازگشت سرمایه را بهبود ببخشید باید توجه داشته باشید به صورت درست سرمایهگذاری کنید مثلا به ناشرانی تبلیغ دهید که مطمئن هستید مخاطب هدف شما به ناشر دسترسی دارد و به آن اعتماد دارد. اگر به ناشرانی تبلیغات دهید که ارتباطی با مخاطب هدف شما نداشته باشد قطعا بازخورد کمتری دریافت میکنید. پس توجه داشته باشید که اگر به پلتفرمهایی که حوزهی کاری آنها به شما نزدیکتر است تبلیغ دهید بازخورد بیشتری دریافت میکنید.
#2. کاهش مخارج
باید سعی کنید به صورت هدفمند ناشرانی که قصد دارید به آنها تبلیغات دهید را انتخاب کنید. باید توجه داشته باشید که بهترین ناشر را نسبت به سرمایهای که دارید انتخاب کنید تا مجبور نباشید به ناشران مختلفی تبلیغات دهید و سرمایهی زیادی پرداخت کنید.
#3. افزایش فروش
شما میتوانید با اعمال تخفیف روی اجناس قدیمی و تک مانده فروشگاهتان که به فروش نمیروند آنها را به فروش برسانید. اینگونه شما میتوانید سرمایهای که تقریبا از دست رفته بود را زنده کنید. شما میتوانید به صورت هفتگی اجناسی از فروشگاهتان را که در طول هفته فروش بیشتری داشتهاند را به عنوان کالاهای پرفروش هفته معرفی کنید و سعی کنید آنها را به فروش برسانید.
#4. بهبود بهرهوری و کارایی
باید سعی کنید راندمان کاری خود را بهبود ببخشید و رضایت کاربران و مشتریان را جلب کنید. باید بهگونهای کسبوکار خود را توسعه و پیشرفت دهید که به بهترین شکل بتوانید به مشتریان و کاربران خود خدمات ارائه کنید و تجربه کاربری و تجربه مشتری خوبی یه جای بگذارید. اگر بخواهیم چند مورد از عوامل بهبود بهرهوری را نام ببریم میتوانیم به برنامهریزی، استفاده از تکنولوژی در انجام کارها و بررسی مداوم عملکرد کارکنان اشاره کنیم.
#5. کاربردهای نرخ بازگشت سرمایه
از شاخص نرخ بازگشت سرمایه یا ROI برای تدوین استراتژیهای بازاریابی در سازمانها استفاده میشود. بیشترین کاربرد نرخ بازگشت سرمایه برای محاسبه نسبت سود به دست آمده به سرمایه اصلی است و سازمان ها با استفاده از آن میتوانند سود احتمالی سرمایهگذاری خود را محاسبه کنند.
#چگونه نرخ بازگشت سرمایه را تحلیل کنیم؟
برای تحلیل نرخ بازگشت سرمایه نیاز به اطلاعات و مهارت خاصی ندارید. بعد از اینکه اعداد و ارقام مربوط به سرمایه و سود خود را در فرمول قرار دادید و آن را محاسبه کردید به یک عدد و درصد مشخص میرسید. اگر عدد به دست آمده مثبت باشد به این معنی است که سرمایهای که پرداخت کردهاید به شما برمیگردد و علاوهبر آن سودی هم دریافت میکنید. اما اگر این عدد منفی باشد به این معنی است که نه تنها سودی دریافت نمیکنید بلکه سرمایهای که پرداختهاید هم به طور کامل به شما برنمیگردد.
#کلام آخر
میدانیم که نرخ بازگشت سرمایه برای محاسبه سود سرمایهگذاریهای مختلف استفاده میشود و با استفاده از از شاخص میتوانید میزان سودی که احتمالا قرار است از این سرمایهگذاری دریافت کنید را محاسبه کنید. با اینکه نرخ بازگشت سرمایه یا ROI مزایای زیادی دارد و میتوانید با استفاده از آن به درصد احتمالی سود برسید اما باید بدانید که معایبی هم دارد و ممکن است با چالش روبرو شوید. در این مقاله سعی کردیم به صورت کامل این شاخص را بررسی کنیم. میتوانید سوالهایتان را در قسمت نظرات برای ما ثبت کنید.