بازاریابی شبکهای (Network Marketing) چیست؟ + ویژگیها
زمان مطالعه: ۷ دقیقه


امروزه شرکتهای مختلف از روشهای زیادی برای به فروش رساندن محصول خود استفاده میکنند و به دنبال راههایی هستند که بتوانند فروش خود را افزایش دهند، یکی از این روشها که در دهه اخیر طرفداران بیشتری پیدا کرده بازاریابی شبکهای است، شرکتهای بزرگ با استفاده از این سیستم علاوه بر اینکه فروش خود را افزایش دادهاند باعث رضایت کارکنان هم شدهاند، امروزه اکثر مردم با سیستم بازاریابی شبکهای آشنایی دارند؛ اما اگر شما هنوز با این سیستم آشنایی ندارید و قصد دارید اطلاعاتی در این مورد کسب کنید در این مقالهی غرفهچی با ما همراه باشید.
#بازاریابی شبکه ای چیست؟
بازاریابی شبکهای یا Network Marketing یکی از روشهای تجارت و فروش محصول است که در این روش شرکت تولیدکننده محصولات خود را بدون وجود عمدهفروش و مغازهدار به فروش میرساند، مصرفکنندگان محصولات میتوانند برای شرکت بازاریابی کنند و از شرکت سود یا پورسانت دریافت کنند، این افراد میتوانند افراد جدیدی را برای بازاریابی وارد شرکت کنند و از فروش آنها هم سود دریافت کنند، یعنی هرچه فروش یک بازاریاب بیشتر باشد، پورسانت بیشتری به فردی که او را وارد شرکت کرده تعلق میگیرد.
در واقع بازاریابی شبکهای یک مجموعه با هزاران کاربر است که برای سودرسانی به خودشان و شرکت تلاش میکنند محصولات را به افراد جدیدی که با آنها آشنایی ندارند معرفی کنند و آنها را به فروش برسانند، در بازاریابی شبکهای شرکتهای تولیدکننده محصول میتوانند بدون اینکه برای تبلیغات هزینه کنند محصولات خود را به فروش برسانند. استارتاپها میتوانند با ورود به دنیای بازاریابی شبکهای پیشرفت زیادی داشته باشند.
#انواع بازاریابی شبکهای
#1. بازاریابی تک سطحی
بازاریابی تکسطحی که به آن بازاریابی مستقیم هم میگویند به این صورت است که یک فرد به طور مستقیم برای محصولات شرکت تولیدکننده بازاریابی میکند و محصولات را به افراد جدید معرفی میکند و به فروش میرساند، در این روش هیچ زیرمجموعهای وجود ندارد و درآمد هر فرد باتوجهبه فروش او مشخص میشود، یعنی اگر فرد در یک ماه هیچ فروشی نداشته باشد آن ماه درآمد و پورسانتی از شرکت دریافت نمیکند.
#2. بازاریابی دو سطحی
در بازاریابی دوسطحی علاوه بر اینکه فرد خودش برای محصولات شرکت بازاریابی میکند، افراد دیگری را هم وارد این کار میکند تا آنها هم با انجام این کار پورسانت بگیرند و به درآمد برسند، اما در بازاریابی دوسطحی مقدار فروش زیرمجموعهها هیچ تغییری در درآمد فردی که او را دعوت و وارد شرکت کرده است ایجاد نمیکند و سودی به او تعلق نمیگیرد.
#3. بازاریابی چند سطحی
بازاریابی چندسطحی که معمولا آن را به MLM میشناسند؛ مانند بازاریابی دوسطحی به جذب زیرمجموعه و بازاریاب جدید نیاز دارد، اما تفاوت بزرگی که بازاریابی چندسطحی با بازاریابی دوسطحی دارد این است که در بازاریابی چندسطحی فرد دعوتکننده بهازای فروش زیرمجموعهها از شرکت پورسانت دریافت میکند، در این روش فرد حتی اگر هیچ فروشی هم انجام ندهد از فروش زیرمجموعهها درآمد کسب میکند.
#ویژگیها و مزایای بازاریابی شبکه ای
#1. بدون نیاز به تبلیغات
در بازاریابی شبکهای شرکتهای تولیدکننده برای فروش محصولات خود نیازی به تبلیغات و پرداخت هزینههای سنگین ندارند و از طریق بازاریابان محصولات خود را به فروش میرسانند که این موضوع باعث میشود علاوه بر کاهش هزینهها فروش بیشتری هم داشته باشند، در بازاریابی شبکهای در واقع تبلیغات توسط اعضا و مصرفکنندگان صورت میگیرد.
#2. پرداخت سود
شرکتهایی که با روش بازاریابی شبکهای محصولات خود را به فروش میرسانند بر اساس مقدار فروش بازاریابان به آنها سود میدهند، با این کار بازاریابان نسبت به تلاش خود حقوق دریافت میکنند و برای کسب درآمد بالاتر فروش خود را بالا میبرند تا سود بیشتری هم دریافت کنند، یعنی با افزایش فروش پورسانت آنها افزایش پیدا میکند. اینگونه اگر بازاریاب فروش زیادی داشته باشد حق او پایمال نمیشود و به نسبت فروش خود پورسانت میگیرد.
#3. بدون محدودیت
در بازاریابی شبکهای، بازاریابان محدودیتهای زمانی و مکانی ندارند و بهصورت مستقل کار میکنند، یعنی هیچ نیازی به حضور آنها در شرکت نیست و میتوانند در هرجا و هر زمان محصولات را معرفی کنند و فروش خود را بالا ببرند، در واقع میتوان گفت این بازاریابان صاحبان کسبوکار مستقل هستند؛ زیرا تلاش آنها برای پیشرفت کسبوکار خودشان است.
#4. منفعت دو طرفه
این موضوع که شرکتهای بازاریابی شبکهای به مقدار فروش بازاریابان به آنها پورسانت میدهند برای هر دو طرف مناسب است؛ زیرا شرکت بهاندازهای که فرد به آن سود رسانده به او حقوق میدهد و فرد هم به اندازهی تلاشهای خود حقوق دریافت میکند، اینگونه اگر یک ماه فرد هیچ فروشی نداشته باشد شرکت هم به او حقوقی نمیدهد، علاوه بر این اگر فرد در یک ماه تلاش زیادی کرده باشد پورسانت بیشتری دریافت میکند که از حقوق ثابت خیلی بهتر است چون میتواند درآمد خود را تا صدها میلیون تومان افزایش دهد.
#5. بدون نیاز به واسطه
شرکتهای بازاریابی شبکهای برای توزیع محصولات خود نیازی به واسطهها ندارند و محصولات مستقیما از طریق بازاریابان به فروش میرسد، یعنی هیچ عمدهفروشی در این کار وجود ندارد، به این صورت که بازاریاب محصولات موردنظر خود را به تعداد موردنظر از شرکت خریداری میکند و برای فروش آنها تلاش میکند و یا میتواند بعد از اینکه از مشتریان سفارش گرفت محصولات را خریداری کند.
#پلتفرم و نرم افزار بازاریابی شبکهای
شرکتها میتوانند از طریق پلتفرم بازاریابی شبکهای امور مربوط به بازاریابی و کارکنان را مدیریت کنند، در پنل مدیریت بازاریابی شبکهای نام افراد بازاریاب، زیرمجموعهها و گزارش فروش و… قابلمشاهده است و مدیران شرکتهای بازاریابی شبکهای میتوانند از راه دور از طریق این پنل تمام این امور را مدیریت کنند، پلتفرم بازاریابی شبکهای کارمزد و پورسانت فروشهای بازاریابان را به کیف پول مجازی آنها واریز میکند و به کارکنان امکان درخواست تسویهحساب را میدهد.
#بازاریابی شبکهای در ایران
امروزه شرکتهای بازاریابی شبکهای در ایران افزایش یافتهاند و تقریبا طرفداران زیادی هم پیدا کردهاند، در حال حاضر شرکتهای فعال در حوزه بازاریابی شبکهای به تعداد قابلتوجهی رسیدهاند و هرکدام از آنها با ارائه محصولات و امکانات مختلفی در حال فعالیت هستند، اگر بخواهیم بهترین شرکتهای بازاریابی شبکهای در ایران را نام ببریم میتوانیم به شرکت بادران گستران، شرکت بیز، شرکت نفیس، شرکت مروارید پنبهریز و شرکت پارس نیوشا نیک اشاره کنیم که در سالهای اخیر پیشرفت چشمگیری در زمینه بازاریابی شبکهای داشتهاند.
#آیا بازاریابی شبکهای شغل خوبی است؟
حساب بازاریابی شبکهای از بقیه شغلها جدا نیست و برای کسب موفقیت در آن باید تلاش کرد، اما بهطورکلی اگر بخواهیم به سوال آیا بازاریابی شبکهای شغل خوبی است جواب دهیم باید بگوییم که یک فرد اگر شرکت مناسبی را انتخاب کند و تلاشهای خودش را افزایش دهد میتواند در این شغل پیشرفت خوبی داشته باشد و درآمدش را چندین برابر کند.
با اینکه صنعت نتورک مارکتینگ از صنعتهای پرطرفدار در جهان است ریسکهای زیادی هم به همراه دارد؛ زیرا برخی شرکتها با سوءاستفاده از کارکنان مبلغ زیادی از پول آنها را بالا کشیدهاند و این موضوع باعث شده است اعتمادکردن به این شرکتها کار سختی باشد، ازاینرو فرد قبل از ورود به این شرکتها باید سابقه و اصالت شرکت را بررسی کند تا با چالش روبرو نشود.
#کلام آخر
بهطورکلی صنعت نتورک مارکتینگ تا چند سال آینده پیشرفت چشمگیری خواهد داشت و خیلی از کارآفرینان و صاحبان کسبوکار قصد دارند کسبوکار خود را به سمت بازاریابی شبکهای سوق دهند، بازاریابی شبکهای علاوه بر اینکه به شرکتها کمک میکند خیلی راحت فروش خود را افزایش دهند، به کارکنان هم فرصت پیشرفت در این زمینه را میدهد و گاهی خیلی راحتتر از شغلهای دیگر به درآمد بالا میرسند.